הקמה ותפעול של עסק בתחום המזון וההסעדה הוא לא עניין של מה בכך. רבים מאמינים כי מתוך הצורך הקבוע והבלתי משתנה במזון, מדובר בעסק בטוח על פניו, כזה המניב תשואה חודשית יפה וכזה שלא טומן בחובו סיכונים רבים. חשוב לדעת שלא כך הדבר בכלל. עסק שכזה מצריך הרבה מאד חשיבה אסטרטגית, מחייב תכנון מוקדם של ההכנסות וההוצאות, מצריך בחירה במיקום מדויק ומנצח ועשוי לגרור הפסדים בעקבות אי הכנסות או פחתים. לכן, חשוב להיכנס לתהליך הזה אך ורק לאחר בניית תכנית עסקית מפורטת, עם יעדים ברורים ומדידים. הצעד הראשון בדרך הזאת, היא רישיון עסק מזון, אליו מחויב כל מי שעוסק בייצור וממכר של מזון מסוגים שונים.
משרד אדריכלים בל אהרוני מלווה כבר שנים רבות בעלי עסקים בתחילת דרכם וגם כאלה וותיקים יותר, בתהליכים רבים של תכנון והוצאה לפועל של מהלכים בתחום המזון.
בכל הנוגע לתהליך של הוצאת רישיון עסק מזון, לנו ניסיון רב וידע עשיר שצברנו על ההתנהלות מול הגורמים השונים בדרך ועל זירוז ההליכים הבירוקרטיים.
אם גם אתם עומדים בצומת הזו בחייכם, אנו נשמח מאד לרתום את הידע והניסיון שלנו לשירותכם ונסייע לכם לעבור את כל שלבי התהליך בהצלחה, עד לשלב בו תוכלו לצאת לדרך עצמאית.
רגע לפני שנסביר יותר לעומק על התהליך והמשמעויות השונות שלו, נזכיר כי אנו כאן בשבילכם בכל שלב ואתם מוזמנים ליצור קשר ולהתייעץ בכל שאלה.
מהו רישיון עסק מזון?
בהתאם לנוסח החוק משנת 1968, כל עסק בישראל העוסק בממכר או בקניין של מוצרי מזון, ייצור מזון, הגשה והסעדה, מחויב ברישיון עסק מזון המסדיר באופן חוקי את הפעילות שלו.
התהליך מתחיל ברוב המקרים בהוצאה של רישיון עסק שגרתי, ובמקרים מסוימים בהם מתבצע תהליך של ייצור מזון או שינוי כלשהו במזון, מחויב העסק גם ברישיון יצרן.
בין השאר כוללים האישורים הנדרשים בתהליך הוצאת רישיון עסק מזון אישורים ממשרד הבריאות המבטיחים התנהלות תקינה עם מוצרי המזון למען רווחת ובריאות הציבור, אישורים אדריכליים בנוגע לתכנון המבנה של העסק ועמידה שלו בדרישות המחמירות, אישורים על תקינות התשתיות השונות ואישורים מגורמים כמו משטרת ישראל או מערך הכיבוי.
חשוב לדעת כי התהליך עשוי להשתנות בהתאם לרשות המקומית בשטחה נמצא העסק, שכן היא זו שקובעת את כל הנהלים השונים ואין בעניין הזה אחידות.
משרד אדריכלים בל אהרוני סייע לעסקים ברשויות מקומיות השונות בתהליכים של רישוי עסקים, הוצת רישיון עסק מזון וגם הוצאת רישיון יצרן, ואנו מכירים לעומק את הדרישות השונות והניואנסים בקטנים ביותר בתהליך.
רישיון עסק מזון – כיצד ניתן לקבל אותו?
כאמור, מדובר בתהליך המשתנה גם בהתאם לרשות המקומית מולה הוא מתבצע, וגם בהתאם לסוג העסק, כל עסק מחויב בדברים שונים על מנת לקבל את הרישיון המיוחל. עם זאת, ננסה לפרוט כאן בקצרה את הנקודות החשובות והעיקריות יותר של התהליך:
- התנהלות מול הרשות המקומית: קודם כל חשוב לדעת שכל התהליך כולו, החל מהגשת הבקשה, דרך צירוף המסמכים והאישורים המתאימים ועד לקבלת הרישיון או במקרים מסוימים הגשה ערעור או הקשת בקשה חדשה, נעשה אל מול הרשות המקומית. זוהי למעשה הכתובת של בעלי העסקים וזוהי נקודת המוצא שחשוב להיות מודעים אליה.
- רישיון עסק: לא משנה באיזה שלב בהקמת העסק אתם נמצאים, חשוב לדעת שרישיון עסק מזון הוא למעשה רישיון מורחב יותר לרישיון עסק, בו מחוייבים כמעט כל העסקים השונים בישראל. לכן, גם אם לא התחלתם ספציפית בתהליך הוצאת רישיון עסק מזון, מומלץ להתחיל מוקדם ככל הניתן בהליך רישוי העסק על מנת להמנע מעיכובים עתידיים.
- שרטוטים אדריכליים: כל רשות מקומית מגדירה הגדרות ברורות לאיך צריך להיראות עסק העוסק בייצור וממכר של מזון מסוגים שונים. ההגדרות כמובן דינאמיות ומשתנות בהתאם לסוג העסק, סוג המזון הנמכר, גודלו וכן הלאה. לבקשת הרישיון יש לצרף שרטוטים אדריכליים מדויקים המצביעים על כך כי העסק בנוי בהתאם לדרישות המחמירות, עד לרמת מיקום הרהיטים שבו. במידת הצורך, יש לערוך שינויים או שיפוצים כאלה ואחרים על מנת לקבל את הרישיון המיוחל.
- אישור משרד הבריאות: מדובר באחד האישורים החשובים ביותר בתהליך. בהגשת השרטוטים אגב, יעזר גם משרד הבריאות שייבחן האם עומד העסק בדרישות התברואה ויחפש את המערכות הסניטריות השונות ואת תכניות הניקוז. מדובר באישור קריטי וחשוב המשפיע ישירות על תברואת העובדים והלקוחות.
- שירותי כיבוי אש ומשטרה: גם כאן, יבדקו הגורמים השונים האם המקום עומד בתקן של אבטחה ובטיחות. מכבי האש, המשטרה ואף גופים נוספים, עשויים להציב דרישות שונות ומגוונות בהן יהיה חייב העסק לעמוד על מנת שיוכל לקבל את הרישיון. חשוב לדעת כי גם אם מדובר בדבר הקטן ביותר לכאורה, כמו למשל התקנת מטף במקום מסוים, חייבים למלא אחר כל הדרישות באדיקות שכן כל דבר יכול לסכל את קבלת הרישיון.
- קבלת החלטה: אחר הגשת כל האישורים והמסמכים הנדרשים, מקבל הרשות המקומית החלטה. במידה ומתקבל אישור אפשר לצאת לדרך. במידה והבקשה נדחית ניתן לערער עליה או לתקן את הליקויים ולהגישה מחדש.
מדוע לבחור במשרד אדריכלים בל אהרוני ?
כפי שניתן להבין, מדובר בתהליך בירוקרטי מסובך ולא פשוט כלל.
בעלי עסקים נדרשים להרבה מאד ותהליך שכזה, אותו ניתן לעבור עם מומחים בתחום שיודעים לעשות זאת ביעילות, יכול לחסוך כסף, זמן ואנרגיה רבים.
משרד אדריכלים בל אהרוני ישמח לעמוד לשירותכם בכל שלב ולסייע לכם בקבלת הרישיון,
צרו קשר עוד היום ונשמח לייעץ ולקדם אתכם את התהליכים השונים ולהוריד מכם את העול הרב הכרוך במעבר התהליך לבד.
עוד מאמרים מומלצים בתחום שהכנו עבורכם: