רישוי עסקים – מי חייב בו ואיך ניתן לקבל אותו

תוכן עניינים

אם אתם בעלי עסקים טריים או לקראת התהליך של פתיחה והקמה של עסק במדינת ישראל, חשוב לדעת כי במקרים רבים זוהי חובתכם להוציא רישיון לעסק בתהליך שנקרא רישוי עסקים. משרד אדריכלים בל אהרוני מתמחה בכל שלב התהליך של רישוי עסקים, החל מהגשת הבקשה ועד לאישורה. 

אל תסתכנו בכך שתחלו את דרכם המקצועית בלי רישיון עסק, מה שעשוי לגרור את העונשים הקבועים בחוק. צרו איתנו קשר עוד היום ואנו נשמח לייעץ לכם בכל הנוגע לתהליך רישוי העסקים וללכת אתכם יד ביד עד לקבלת הרישיון. כעת, בואו ננסה להבין בדיוק מה המשמעות של רישיון עסק ותהליך רישוי עסקים. 

מהו רישיון עסק ?

רישיון עסק הוא למעשה מסמך הניתן על ידי משרד הרישוי המקומי, המתיר לעסק כלשהו לפעול באופן שמבטיח את פעילותו התקינה ואת השמירה על הבטיחות והבריאות של העובדים, הלקוחות וכל מי שנמצא בממשק איתו בעצם, דרך הסדר של שירותים הכרחיים כמו שירותי כיבוי אש והצלה, תברואה, ניקיון ונגישות. כל עסק מקבל רישיון עסק אישי בהתאם לסוג שלו ולפעילות המתקיימת בו. הסוגים המרכזיים הקיימים של רישיונות עסק הם רישיון עסק לצמיתות אשר יהיה בתוקף עד להחלטה אחרת של ביטול שמתקבלת מכל סיבה שהיא מרשות הרישוי, רישיון עסק לתקופת זמן מוגבלת, לרוב לזמן של שנה, שלוש, חמש שנים שאחריהן יש צורך בחידוש. רישיון זמני שתוקפו יהיה תמיד פחות משנה אחת והיתר זמני המאפשר לעסק לפעול לתקופת זמן של עד שנה אשר לאחריה יידרש בהוצאת רישיון עסקים קבוע. 

מי חייב ברישיון עסק ?

ככלל, כל סוגי העסקים הנדרשים ברישיון עסק מפורטים בצו רישוי העסקים, אותו ניתן למצוא בחיפוש מהיר ברשת. 

בגדול מדובר בעסקים בתחומים של רכב, תעבורה תחבורה, עסקים מתחום הבריאות, האסתטיקה והקוסמטיקה, עסקים מתחום האנרגיה או הדלק, עסקים הקשורים בתחומים שונים של חקלאות או כאלה העובדים עם בעלי חיים, עסקים המספקים שירותי אבטחה ושמירה, מפעלי תעשייה מלאכה, מחצבים ועסקים העוסקים בשימוש בכימיקלים, עסקים מתחום הנופש, הפנאי והספורט, עסקים בתחום המזון ועוד. מומלץ לכל אחד, בין אם טרם התחיל להפעיל את העסק שלו או שבבעלותו כבר עסק מתפקד בזמן פעילות, לבדוק האם סוג העסק שהוא מפעיל מפורט בצו רישוי העסקים ובמידה ואין ברשותו רישיון עסק, להתחיל את התהליך בהקדם האפשרי.

כיצד עובד התהליך של רישוי עסקים ?

בגדול, לתהליך רישוי עסק שישה שלבים מרכזיים והם:

  1. קבלה של כל המסמכים הנדרשים ממשרד הרישוי או היחידה לרישוי ברשות המקומית הרלוונטית. בתוך כך מקבלים מידע מוקדם והנחיות מפורטות על הצעדים הנדרשים בדרך. במרבית המקרים ניתן לעשות את השלב הזה בצורה מקוונת דרך האינטרנט. 
  2. לאחר קבלת טופס הבקשה לרישוי עסקים שיינתן בהמשך לשלב הקודם, יש למלא אותו בצורה מלאה ונכונה ולהגיש אותו לאחר חתימה למשרד הרישוי הרלוונטי. 
  3. בשלב הזה תעשה בחינה ראשונית על ידי הרשות יחד עם המסמכים הנוספים שהוגשו אליה. בשלב הזה מנפיקה רשות הרישוי המקומית אסכמתא המעידה על כך כי הבקשה הוגשה במועד המתאים.
  4. כעת, תעביר רשות הרישוי המקומית אל כל הגורמים הרלוונטים כמו למשל אל מכבי אש, אל המשטרה ואל הגורמים המתאימים במשרד הבריאות, אשר יבחנו את הבקשה לעומק מנקודת המבט המקצועית של כל גורם כמובן ויספקו אישורים או תנאים כאלה ואחרים על מנת לתת האישור הנדרש.
  5. כעת, לאחר שהבקשה עברה לכל הגורמים המתאימים, מרכזת יחידת הרישוי ברשות המקומית את כל המידע עם חוות הדעת המפורטות ובהתאם לכך מגיש הבקשה מקבל תשובה. 
  6. במידה ומתקבלת תשובה חיובית, העסק יכול לצאת לדרכו בשעה טובה. במידה ומתקבלת תשובה שלילית, קיימות שתי אופציות בשלב הזה:
  • אופציה ראשונה היא להגיש ערעור במסגרת התהליך שכמובן חייב להיות מנומק ומגובה בהסברים מדויקים בגינם או מוגש ואז יש צורך להמתין לבחינת הבקשה בשנית ולמתן תשובה נוספת.
  • האופציה השנייה היא תיקון הליקויים שיפורטו בהודעת הסירוב לקבל רישיון העסק שלאחריהם יש צורך להגיש את הבקשה מחדש. 

במקרים מסוימים עשויה רשות הרישוי המקומית להנפיק לעסק היתר זמני לזמן קצוב מראש שלעולם יהיה פחות משנה אחת, ותדרוש מבעל העסק להשלים תיקונים או שינויים כאלה ואחרים על מנת לקבל רישיון עסק קבוע או תקופתי. 

מדוע אסור בשום אופן לפעול ללא רישיון עסק?

בראש ובראשונה, רישוי עסקים הוא תהליך שמטרתו להבטיח את שלומם של כל באי העסק ואת הניהול התקין שלו. על כן, זוהי חובתו המוסרית של כל בעל עסק כלפי הלקוחות שלו, כלפי העובדים והספקים הפוקדים את המקום באופן קבוע ולא פחות מכך כלפי עצמו. בנוסף, חשוב לזכור שהפעלת עסק ללא רישיון היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין, ומי שעושה זאת חשוף לעונשים הקבועים בחוק, החל מקנסות כספיים כבדים ועד לעונש מאסר בפועל אפילו. מומלץ מאד אפילו לא לשקול לבחור באפיק של עסק ללא רישיון עסקים. 

רישוי עסקים האם שווה לעשות זאת בעצמי?

כפי שראיתם מדובר בתהליך ארוך ומסורבל למדי. מי שבוחר לעשות זאת בעצמו צפוי להתמודדות עם לא מעט בירוקרטיה וככל הנראה יגיע למצב של בזבוז רב של אנרגיה, זמן וכסף. על כן, מומלץ לבחור במי שמכיר את התהליך לעומק ויכול לפשט ולזרז את התהליכים ככל הניתן. 

אנו במשרד אדריכלים בל אהרוני, מציעים לכם לעבור את התהליך איתנו, בעזרת הניסיון הרב שצברנו במשך השנים ובעבודה עם לקוחות רבים. נשמח לסייע לכם בהכנה הבקשה על כל שלביה אם תבחרו, או ללכת אתכם יד ביד לכל אורך שלבי התהליך, גם במידה ויש צורך בתיקון ליקויים או בהקשת ערעור בסופו של דבר.

עוד מאמרים מומלצים:

רישיון יצרן – מה החשיבות שלו ואיך ניתן להשיג אותו?

רישיון עסק – המדריך המלא

שתף פוסט

פוסטים קשורים