כמה זמן לוקח לקבל היתר בניה?

תוכן עניינים

כמה זמן באמת ייקח לכם לקבל היתר בנייה לבית פרטי? ומה לגבי היתר בנייה לבניין חדש או נכס מסחרי? מיד תדעו מהו טווח הזמנים הממוצע להוצאת ההיתר ומהם הגורמים שמשפיעים על קצב התהליך, האם וכיצד ניתן לקצר זמנים ומתי מקבלים הארכה לתוקף ההיתר ואפילו פטור. 

כמה זמן לוקח לקבל היתר בניה מהעירייה?

ברוב הפרויקטים הוצאת היתר בנייה לוקחת מספר חודשים, תלוי בסוג ומורכבות הפרויקט. מתן היתר לבית פרטי אורך בממוצע בין 6-12 שבועות, כאשר היתר בנייה למבנה מסחרי הינו ארוך יותר ולוקח בין 3-6 חודשים. 

להלן זמני קבלת היתרי הבנייה לפרויקטי נדל"ן שונים (בממוצע):

סוג הנכס כמה זמן לוקח לקבל עבורו היתר בניה?
בניין למגורים 7-9 חודשים
בית פרטי (חד משפחתי) 6-8 שבועות
בית פרטי (דו משפחתי) 12-16 שבועות
תוספת בניה לבית קיים 3-6 חודשים
תוספת או הרחבת ממ"ד 6-10 שבועות
תמ"א 38 למבנה 4-7 חודשים 

 

הגורם המשפיע ביותר על פרק הזמן שבו תטופל ותאושר הבקשה להיתר הוא הרשות המקומית שבשטחיה נמצא הנכס. כל עירייה פועלת בקצב משלה ולפי נהלים משתנים, כאשר באופן טבעי ערים גדולות יותר יטפלו בסך גדול יותר של בקשות ולכן קצב הטיפול אצלן יהיה ממושך יותר מאשר בערים וביישובים קטנים יותר. 

משתנים שמשפיעים על קצב הוצאת ההיתר 

מיקום המגרש/ הקרקע

ככל שיש תוכניות מקומיות סמוכות לפרויקט כמו קרבה למבנים נוספים או קרקעות בתהליכי פיתוח, משך הוצאת ההיתר תתארך. מצבים אלו כרוכים מטבעם בתהליך בדיקות ואישורים מעמיקים ומפורטים יותר. 

סוג הפרויקט ומורכבותו

בפרויקטים גדולים ומורכבים יותר, למשל בניין למגורים התהליך צפוי להיות ארוך יותר ולהימשך מספר חודשים לפחות. 

ניסיון האדריכל ומהנדס הפרויקט

ככל שהבקיאות המקצועית והמיומנות בהליכי הרישוי גבוהה יותר, ניתן ליצור תוכנית מלאה בפעימה אחת, ללא טעויות שגוררות עיכובים, ובכך לקצר זמנים באופן משמעותי. 

טיב ההתקשרות בין האדריכל והמהנדס לוועדה

גם תקשורת רציפה ומהירות תגובה לכל דרישה בין הוועדה למובילי הפרויקט תוביל לקיצור זמנים ותמנע מראש אי עמידה מלאה בדרישות או חוסר הבנות. 

פוטנציאל העומס ברשות המקומית

מחסור בכוח אדם, עומס פניות וכן איטיות יחסית מצד וועדת התכנון והרישוי המקומית עשויה לגרום לעיכובים אפשריים שמשפיעים על זמני קבלת ההיתר בסופו של דבר. 

הוצאת היתר בנייה בישראל – התהליך המלא

חוק התכנון והבנייה בישראל (התשכ"ה, 1965) קובע כי כל עבודת בנייה שהיא, תבוצע רק בינתן היתר בנייה שהונפק כדין מאת הוועדה המקומית לתכנון ולבניה. מרגע שניתן ההיתר, תוקפו יהיה למשך שלוש שנים בלבד. 

איך מגישים בקשה להיתר בניה?

את הבקשה להיתר יש להגיש בשם בעל הזכות במקרקעין יחד עם אדריכל ומהנדס רישוי, בצירוף התוכניות המלאות ומסמכים מפורטים בכפוף לתקנות התכנון והבנייה. 

לאחר שהבקשה הוגשה, תבדוק הוועדה המקומית את העמידה בתנאים שחלים על אותו מקרקעין לרבות עמידתו בכל הוראות הדין. הבקשה תועבר לבדיקתו ואישורו של מהנדס הוועדה, שם יוחלט האם:

  1. להמליץ על היתר בנייה ולהעביר את הבקשה הלאה, לרשות המקומית.
  2. לדחות את הבקשה עם נימוקים מתאימים.
  3. לדרוש תיקונים, שיפורים או מידע נוסף מטעמים מסוימים על מנת לקדם את הבקשה.

ערר על החלטת המהנדס או הוועדה

אם החלטות הוועדה אינן מקובלות על הבעלים בקרקע, ניתן לעתור תוך 30 ימים מקבלת ההחלטה לוועדת הערר המחוזית ולנסות להפוך אותה.

בקשה להיתר שינויים או בקשת היתר בדיעבד

השאלה כמה זמן לוקח לקבל היתר בנייה תלויה במידה רבה גם באופן שבו מתנהלת הבנייה עצמה. לכן כל בניה שהתחילה מבלי שקיבלה היתר או שחורגת מההיתר שניתן, יוצרת פתח להוצאת צו הריסה למבנה ולניהול הליכים פליליים נגד הבעלים בקרקע. 

במצבים אלה יש אפשרות להגיש בקשת הכשרה או היתר בדיעבד לבנייה שכבר החלה. אם יש צורך לבצע שינויים בתוכנית שכבר קיבלה היתר יש להגיש לוועדה המקומית בקשה להיתר שינויים. 

הארכת תוקף להיתר הבנייה

מרגע שהוצא ההיתר, התוקף שלו הוא לשלוש שנים בלבד. אך מה קורה כאשר הבנייה טרם התחילה והזמן אוזל? במקרים אלה אפשר להאריך את התוקף בשלוש שנים נוספות ובמידת הצורך לקבל הארכה נוספת, בסך הכל עד 9 שנות הארכה לכל היותר.

הארכת התוקף מותנית בהגשת בקשה מתאימה לוועדה המקומית ובכפוף לתשלום אגרות נוספות. התשובה לגביה תינתן תוך מספר שבועות – בתנאי שלא התרחש שינוי מהותי מצד הרגולטור (תקנות התכנון והבנייה) ואין שינויים משמעותיים בתוכניות המקוריות. 

קבלת פטור מהיתר בניה

גגונים ופרגולות, שערים וגדרות, דודי שמש וקולטים, מערכות מיזוג אוויר, תוספת סורגים, מחסנים, ריצוף החצר, מבנים זמניים ועוד, לא נדרשים לדעת כמה זמן לוקח לקבל היתר בניה, שכן הם פטורים מהוצאתו לפי חוק. 

מבנים אלה אינם גורמים לסיכון או הפרעה ממשיים, לא פוגעים בשלד המבנה, יציבותו ומערכותיו ולא משפיעים על חזות המבנה והסביבה באופן משמעותי. בנוסף, מבנים אלו גם פשוטים מבחינה הנדסית, כך שהם פטורים מהוצאת היתר. יחד עם זאת, יש להוציא את הפטור בתהליך מסודר ברשות המקומית, כאשר האישור ניתן בדרך כלל בין כמה ימים למספר שבועות. 

כיצד אדריכל מנוסה יוכל לסייע לכם בהוצאת היתר בנייה?

אדריכלים שמיודעים היטב לסוגי הפרויקטים השונים, מורכבותם והתהליך התכנוני הנדרש, יכולים להשתמש בידע ובניסיון שלהם כדי להעריך מראש כמה זמן לוקח לקבל היתר בניה בעבור כל מקרה ולייעל את התהליך משמעותית הודות להיכרות עם הרשויות השונות והאנשים הפועלים בהן. 

משרד אדריכלים בל אהרוני המתמחה בתכנון, שרטוט, הכנה והגשת היתרי בניה וליווי מלא של הפרויקט מתחילתו ועד סיומו, עומד לרשותכם בכל עת ומבטיח ניהול חלק ויעיל של התהליך, עד להגשמת החזון.  

תמונה של בל אהרוני אדריכלות ועיצוב פנים
בל אהרוני אדריכלות ועיצוב פנים

הנדסאית אדריכלות מנוסה ובעלת תשוקה למקצוע. מספקת שירות אישי ומקצועי הכולל היתרי בנייה, שרטוטים, הדמיות, עיצוב פנים, ליווי פרויקטים ועוד – באהבה גדולה ובדיוק בלתי מתפשר.

שתף פוסט

שאלות ותשובות

החל מ-6-12 שבועות בממוצע לנכס פרטי ועד כ-8 חודשים בממוצע במקרה של הוצאת היתר לבניין מגורים. קצב הוצאת ההיתר תלוי במשתנים רבים כמו מורכבות וסוג הפרויקט, מיקומו, טיב ניהול התהליך מצד משרד האדריכלים וגם תהליכי העבודה הפנימיים באותה רשות מקומית.

כאשר התהליך מתרחש באמצעות גורמים מקצועיים שמתאימים מראש את התוכנית לחוקי התכנון והבנייה ולדרישות של אותה רשות, הוצאת ההיתר תהיה חלקה ומהירה יותר, ללא זמני המתנה ועיכובים מיותרים. 

פוסטים קשורים

שינויי דיירים

מזל טוב! רכשתם לאחרונה דירה חדשה וכעת אתם מתבוננים בתוכנית שקיבלתם מחברת הבנייה  ומעוניינים להתאימה לטעמכם ודרישותיכם: אולי לבטל קיר או להגדיל את השטח המוקצה

רישיון יצרן

רישיון יצרן הוא אישור רשמי ממשרד הבריאות, המהווה תנאי הכרחי לכל עסק המייצר, מאחסן או משווק מזון באופן סיטונאי בישראל. מדובר במסמך קריטי המאפשר פעילות

עיצוב פנים דירת קבלן

עיצוב פנים דירת קבלן יאפשר לכם להפוך את הדירה שזה עתה נרכשה למרחב שקולע לדרישותיכם וטעמכם מכל הבחינות האפשריות. האדריכלית בל אהרוני מתמחה בתכנון, ליווי

משרד אדריכלות

יצירת קשר

רוצים להתחיל את פרויקט החלומות שלכם? לחצו כאן ליצירת קשר עם המשרד.

מלאו את הטופס לחזרה של נציג

או צרו קשר עכשיו